Liiton uudet jäsenseurat esittäytyvät

13.3.2024 Petankkiharrastajat Niittymaa ry (PHN), jäsen Eero ("Epo") Ravantti

Soittelin Epolle harmaana kevätpäivänä jutellakseni Petankkiharrastajat Niittymaa nimisen petanqueseuran uudelleen perustamisesta ja liittymisestä Suomen Pétanque-Liitto SP-L:n jäseneksi. Epo kertoo puhelun aluksi, että heillä on Niittymaalla lähellä Poria parin kentän kokoinen halli, jonka Epo laittaa lämpenemään aina ennen treenejä ja pelejä. Kesällä jäsenistö pelaa hallin pihalla. Nämä mukavat pelihetket ovat johtaneet siihen, että pelikaverit haluasivat lämmittää uudelleen v.2006 perustetun ja v.2017 lopetetun PHN:n. Puuhamiehenä seuran perustamisessa on ollut Esa Kallio ja Epo haluaakin kiittää häntä kaikesta työstä, jonka Esa on seuran eteen tehnyt. Seuran jäsenenä on myös entisen seuran sihteeri Maarit Flink-Soini ja puheenjohtajana toimii Annukka Anttila. Annukka asustelee tätä nykyä pääkaupunkiseudulla, mutta aina kun hän tulee Niittymaalle käymään, halli laitetaan lämpimäksi ja Epo pitää naisten SM-sarjaankin tulevana kautena osallistuvalle joukkueelle treenit. Kolmantena naisten joukkueessa tulee pelaamaan uuden seuran sihteeri Kirsi Ojalehto.

Viime elokuussa seurojen jäseniä oli pelimatkalla Latviassa, Warriors Cupissa. Kyselen seuran jäsenten innokkuutta tehdä ulkomaan pelimatkoja. Seuran jäsenillä neljällä on matkailuauto, joten Warriorsin lisäksi on mahdollista, että jatkossa voidaan käydä muuallakin pelaamassa, mutta ainakin elokuun Warrios Cup on myös tänä vuonna suunnitteilla. Tosin Epo harmittelee, että Warrios Cup on tänä vuonna ajoitettu SM-sarjojen finaaleiden ja karsintojen kanssa päällekkäiselle viikonlopulle. Voi siis olla, että veteraanien II-divisioonaan ja naisten SM-sarjaan osallistuvat joukkueet joutuvat jättämään pelimatkan etelään tänä vuonna väliin.

Tämä on neljäs uuden seuran haastattelu, joka on alkuvuoden aikana tehty ja kaikki seurat ovat painottaneet, kuinka tärkeää on, että pelaaminen on kivaa yhdessä ja eikä liian vakavaa. Kun peli-into on kasvanut, on noussut haluta pelata tällä kivalla porukalla myös liiton sarjoissa ja nautiskella Seura-SM:ien tunnelmasta. 

Epo on toiminut myös liiton kenttämestarina. Tiedustelen, onko kenttämestarihommat paljon työllistäneet. Epo kertoo, että paraikaa hän on auttanut Jyväskylän Valon hallihankkeessa. Jyväskylän kaupunki on ollut yhteydessä ja toivotaan, että Valolaiset saavat pitkään hakusessa olleen hallihankkeensa onnistuneeseen päätökseen.

Lopuksi tiedustelen myös liiton Näkyvyys-teeman liittyvästä someviestinnästä. Epon katseet suuntautuvat taasen IT mieheen, Esa Kallioon eli kun Esa ehtii, tulemme varmastikin näkemään myös Niittymaan some-poustauksia Facebookissa ja ehkä myöskin Instagramissa. Oma viestintäkanava on kuulemma jo pystyssä.

Kiitokset Epo haastattelusta ja Onnea Petankkiharrastajat Niittymalle tulevan kauden peleihin!

Teksti: liiton tiedottaja Anu Uusio

Kuvat: Eero "Epo" Ravantti

27.2.2024 Linurin Kilikki ry puheenjohtaja Juuso Ikonen

Ensinnäkin tervetuloa vielä kerran Suomen Petanque-Liiton jäseneksi! 

Lueskelin sun Facebookista, että Linurin Kilikin perustamisasiakirjaa on ollut allekirjoittamassa ennen joulua komeat 17 henkilöä. Mistä innostus perustaa uusi yhdistys ja lajina petanque?  

Petankin peluu on alkanut kolmen kaverin harrastuksesta ja se on pikkuhiljaa kasvanut ja kasvanut. Itse asiassa vuosi 2017 on seuran perustamisvuosi, mutta nyt päätimme virallistaa seuran yhdistykseksi. Viime vuosina on tullut paljon pelaajia matkaan ja sitä myöten taso on noussut. Itselläni on kolme kesää taustalla. Nyt huomaa, että tietyllä tavalla peliä otetaan vakavammin. Tärkeintä kuitenkin edelleen on yhteinen oleminen ja tekeminen ja taustalla soi tietysti hyvä musiikki. Linurin Kilikin Spotify soittolista.

Joukkuelajit ovat pelaajien sydäntä lähellä ja erityisesti esiin nousee jalkapallo ja joukkueista KUPS. Porukka kokoontuu vieläkin fanittamaan KUPS:n jalkapallojoukkuetta ja tekevät fanimatkoja yhdessä mm. ensi elokuun Seura-SM kisat ja KUPS:in fanimatka on jo nivottu yhteen. Vanhoja petankin lisenssipelaajia ei seurassa kuitenkaan vielä ole, mutta tilanne saattaa tässä lähiaikoina muuttua.

Entäs missä sitten pääasiassa pelaatte? 

Kuten seuran nimikin jo kertoo, pelaamme Linnanlahden eli Linurin, nykyisen Hapelähteen puiston alueella. Usein porukkaa jää katsomaan, kun pelataan. Kyselen Juusolta, pääseekö katsojat myös osallistumaan peleihinne. Tottakai, aina pyritään pitämään ylimääräisiä kuulasettejä mukana, josko ohikulkijoilla on kiinnostusta osallistua pelaamiseen. Ja on satunnaisia pelimiehiä ja -naisia mukaan tarttunut matkan varrelta seuran jäseniksikin. 

Kävitte juuri Varkaudessa, Kanuunoiden vieraana. Mites pelit sujuivat? 

Tällä kertaa oli kokemus isäntien puolella. Tässä yhteydessä Juuso haluaa kiittää Hyttisen Timoa kaikesta avusta mm. miten perustaa yhdistys ja miten liittyä Petanque-liiton jäseneksi. Lisäksi kiitokset menevät myös liiton sihteeri Evalle, jolta on saatu myös paljon apua.

Mites teidän omat talviharjoittelumahdollisuudet? Joko on löytynyt Kuopiosta paikkaa?

Valitettavasti ei vielä ole, mutta kaupungilta on haettu apua sekä myös yksityispuolelle on tehty kyselyitä, josko jotain löytyisi. Yhdellä kaupungin petankkiseuroista Petosen Nalleilla on kylmä halli, jossa voi heitellä, kun ulkona ei ole liikaa pakkasta. Lämpötila on kuulemma sisällä sama kuin ulkonakin.

Anoitte Suomen Petanque-Liiton jäsenyyttä ja se teille myönnettiin. Mitä odotatte jäsenyydeltä? 

Kun into lajiin on kasvanut myös halu osallistua liiton kilpailuihin ja tapahtumiin on kasvanut. Osallistumisen myötä pelaajat haluavat myös tutustua uusiin ihmisiin.

XPressin jutussa mainitaan, että olette varsin nuorekkaita. Millaisia tavoitteita seuralla/pelaajilla on tälle vuodelle ja mitä teidän tapauksessa tarkoittaa nuorekas?

Ikähaitari seurassa on 30 - 35 vuotta eli seuran jäsenet laskevat mukavasti liiton lisenssipelaajien keski-ikää. Tavoitteet eivät myöskään ole mitenkään vaatimattomat. Viiden vuoden kuluttua on kova halu pelata yleisessä sarjassa korkeimmalla tasolla, jonne pääsyä lähdetään hakemaan tänä vuonna II divisioonan kautta. Lisäksi seura on jo päättänyt osallistua elokuun Seura-SM kisoihin Kouvolassa.

Olet Kalpan viestintäkoordinaattori. Liitto on parin viime vuoden aikana kovasti panostanut Näkyvyys-teemaan. Mitkäs ovat Linurin Kilikin suunnitelmat viestinnän suhteen esim. some-kanaviin? 

Seuralla on ollut toiminnassa Instagram-kanava  Tarkoitus on terävöittää viestintää kevään ja kesän aikana. Työn alla on jo verkkosivut ja ajatuksena on avata myös Facebook-sivustot, johon voisi tällä reikäpäisellä porukalla tehdä myös streamuksia. Osaamista löytyy seuran sisältä kuulemma enemmänkin ja keskustelu siirtyy liiton viestintäasioihin. Juuso lupaa auttaa myös liiton viestinnässä, kunhan ensin saavat seuran asiat kuntoon. Saapas nähdä, milloin Juuson selostuksista saadaan nauttia myös petanque-kentillä. 10 vuoden selostuskokemuksella tämänkin lajin salat ovat varmasti nopeasti otettu haltuun. 

Kiitokset Juuso mukavasta haastattelusta ja nähdään kentillä!

Teksti: liiton tiedottaja Anu Uusio

Kuvat: Linurin Kilikki ry

Duppelit Jyväskylässä Savo Cupissa vasemmalta Jesper Ruuth, Juuso Ikonen, Tuukka Makkonen, Timo Jussila

15.10.2023 Seuran duppelimestaruuskilpailut nollakelissä

30.1.2024 Salon Viesti ry, Petanque jaosto

Kysymykset: liiton viestintävaliokunta

Vastaukset: Monica Remmelkoor, Salon Viesti

1. Miksi halusitte perustaa uuden petankkiseuran/jaoston?

Idea lähti siitä, että ruvettiin syksyllä etsimään sisätiloja, missä talven ja huonojen kelien aikaan voisi pelata ja yksityishenkilönä on todella vaikea lähteä vuokraamaan isoa hallitilaa. Myös mahdollisten kilpailujen järjestäminen ja ulkokenttien varaaminen kaupungilta onnistuu paremmin kun takana on urheiluseura. Tämän lisäksi halusimme painottaa, että kyseessä on urheilulaji, mitä voi vakavissaan harrastaa kun valitettavasti usein törmää siihen, että luullaan, että petanque on vaan iäkkäiden ihmisten ajanviete.

2. Kauanko olet/olette pelanneet ennenkuin päätitte "virallistaa" toiminnan?

Viime kesän aikana ruvettiin aktiivisemmin isommalla tai pienemmällä porukalla pelaamaan ulkokentillä ja puistossa ja seuran perustamisesta ruvettiin puhumaan sisäkentän etsinnän yhteydessä.

Lokakuussa otin yhteyttä Salon Viestiin ja positiivinen vastaus Viestin hallitukselta jaoston perustamisesta tuli aika pikaisesti.

3. Paljonko petankkijaostossa on jäseniä?

Toivottavasti kevääsen mennessä aika paljon.  Juuri nyt on projekti vielä vähän vaiheessa. Treeneissä käy pelaamassa noin 12 pelaajaa vuorotellen 6-8 kerrallaan.

4. Seuran/jaoston toimihenkilö/t ja yhteystiedot?

Varsinaista järjestäytymistä ei ole vähäsen jäsenmäärän takia vielä tapahtunut.

5. Missä harjoittelette ja harjoituspaikkojen osoitteet?

Saktan sisäkentällä, Karjalankatu 2, kesäkuuhun asti. Ulkopeleihin sovitaan kenttä/kentät keväällä, kun nähdään, kuinka monta pelaajaa siihen mennessä on lajista innostunut. Varmasti jatketaan pelaamista myös Salon torin vieressä sijaitsevassa Horninpuistossa.

6. Millaista toimintaa suunnittelette?

Treenaamisen lisäksi (2-3 kertaa viikossa) on suunnitelmissa pitää lajiesittelyitä erilaisille yhdistyksille, muille urheiluseuroille ja käynnistää firmaliiga. Olemme myös yrittäneet markkinoida petanque-iltaa mahdollisena virkistystapahtumana erilaisille ryhmille, työporukoille jne

7. Mitä tavoitteita seuralla on seuraaville vuosille (harrastaja/kilpailu)?

Tavoitteena on kasvattaa reilusti jäsenmäärää ja tehdä lajia tunnetuksi Salossa. Olisi ihanteellista, jos perinteiseen salolaiseen "katukuvaan" miellettäisiin petanque:n pelaajat keskustan puistoissa. Kilpailujen osalta on tarkoitus tähdätä ja valmistautua erilaisten kilpailujen kautta SM-kisoihin Riihimäellä. Kilpailutoiminta riippuu aika pitkälti siitä, kuinka paljon sellaisia pelaajia saadaan seuraan mukaan jotka olisivat kilpailemisesta kiinnostuneet.

8. Osoitteet; nettisivut / Facebook / Insta / ...?

Facebook: Salon Viesti Petanque

9. Mitä palveluita toivotte liitolta?

Vaikea vielä sanoa koska historia on lyhyt ja kokemukset puuttuu.

10. Oletteko saaneet tarvittavaa tietoa ja apua muilta seuroilta, liitolta? Miten aloittavia seuroja pystyisi enemmän auttamaan?

Joo, Arja on niin paras! Hän auttaa ja vastaa aina, vaikka kuinka tyhmiä kysymyksiä kysyisin! Meillä on onneksi myös takana hyvin vahva seuraorganisaatio, josta saamme tukea ja ei tarvitse ns keksiä polkupyörää uudelleen vaan kaikki toimii hyvin.

11. Mitä muuta haluaisit kertoa?

Viime syksyllä aloitin itse pikkuhiljaa kilpailemisen ja täytyy sanoa, että nautin suuresti siitä yhteisöllisyydestä, joka pelaajien kesken vallitsee. Oli sitten kyseessä jo kymmeniä vuosia pelanneet tai vasta aloittaneet pelaajat, niin aina eri halleille tai kilpailuihin mennessä tuntee itsensä tervetulleeksi. Kokeneemmat pelaajat antavat hyviä vinkkejä ja ohjeistaa vaikka pelattaisiin vastakkain. Tämä on niin mahtavaa!!!

Hyviä onnistumisia toivottaen,

Monica

Kuvat: Monica Remmelkoor ja Salon Viesti Petanque Facebook

1.1.2024 SGK Boule Club ry

Seuran puheenjohtaja Mauno Meiseri kertoo haastattelun aluksi, että seuran pelaajat ovat aloittaneet yhteiset puistopelit jo kymmenisen vuotta sitten Kouvolan kupeessa Elimäellä. Heillä on ollut tapana käydä kerran vuodessa myös viikon pelireissulla ulkomailla, jossa on pelattu lähinnä pelaajien keskenäisestä paremmuudesta eikä osallistumisesta kansainvälisiin kilpailuihin. 

Nämä puistopelaajat ovat Iloisia petankkin pelaajia, josta seuran nimikin on saanut alkunsa. Seura on perustettu vuonna 2017, jolloin ensimmäiset pelipaidat painatettiin. Virallisesti seura aloittaa kuitenkin toimintansa vuoden 2024 alusta vuoden kestäneen tarkemman suunnittelukauden jälkeen. Tähän suunnitteluun liittyi myös seuran anomus Suomen Pétanque-Liitto SP-L:n jäseneksi.

Meiseri kertoo, että seurassa on 9 lisenssipelaajaa ja yhteensä 15 jäsentä. Tavoitteiksi vuodelle 2024 seura on asettanut osallistuminen elokuun Seura-SM kilpailuihin sekä kahdella joukkueella yleiseen II-divisioonaan. Huolena on, tuleeko yleiseen II-divisioonaan riittävästi joukkueita, jotta seuran jäsenet saisivat paljon pelejä. Toivomuksena onkin muiden seurojen suuntaan, että yleiseen II-divisioonaan tulisi tänä vuonna paljon joukkueita.

Keitä puistopelaajia tämän uuden seuran taakse kätkeytyy puheenjohtaja Mauno Meiserin lisäksi? Oula Rintala, Toni Kattelus ja Timo Usmanen muodostavat puheenjohtajan lisäksi seuran hallituksen (kuva). Lisenssipelaajiksi Meisari nimeää myös Joni Ylelän, Juha Karppasen, Tero Nikin, Matti Lehtosen sekä Arto Rantakaulion. Monille petanquen pelaajille nimet ovat tuttuja ja onpa seuraan liittynyt myös mölkkykentiltä menestyneitä pelaajia.

Kun puhe kääntyy harjoittelupaikkoihin, seuran muidenkin pelaajien kotipaikkakunnat selviävät. Kouvolan alueen erinomaisten ympärivuotisten harjoittelumahdollisuuksien lisäksi Meiseri mainitsee Jyväskylässä aloitetut viikkokisat, joissa seuran jäsenet ovat osallistuneet aiemmin Jyväskylän Valon väreissä. Jyväskylässähän ei valitettavasti vielä ole petanquehallia vaan tälle talvikaudelle on saatu harjoitella Agilityhallissa, jossa harjoitteluolosuhteet eivät pakkasilla vastaa oikein petanquen optimaalisia olosuhteita. Osa pelaajista harjoittelee Lahden Mölkky- ja petankkihallilla, jossa eri seurojen vakiovuorojen lisäksi jokainen voi halutessaan vuokrata hallia netin kautta tuntiveloitusperusteisesti. 

Kun puhe kääntyy takaisin vuoden 2024 suunnitelmiin, Meiseri mainitsee, että seura voisi järjestää avoimen petanqueturnauksen joko Elimäellä tai Jyväskylässä. Ja eiköhän taasen joku ulkomaanmatkakin järjestetä. Kun liiton näkyvyys-teema tulee puheeksi, Meiseri kertoo, että heillä on jo Instagram tili: SGK_Boule_Club ja tarkoitus on myös luoda Facebook tili, johon vuoden 2024 pelejä tullaan toivottavasti kuvaamaan.

Vielä lopuksi puheenjohtaja Meiseri haluaa kiittää haastattelusta sekä kiittää myös vuoden 2024 yhteistyökumppaneita: SECTools, Konepaja Meiseri ja  Suomen Siemenpankki. 

Suomen Pétanque-Liitto SP-L:n hallitus haluaa toivottaa Iloiset petankkipelaajat tervetulleiksi liiton jäsenseuraksi ja toivottaa menestyksekästä vuotta seuran pelaajille vuonna 2024!

Teksti: liiton tiedottaja Anu Uusio

Kuva: SGK Boule Club ry hallitus