2023 Seppo Lindman, Loimaan Petanque

22.1.2024 Haastattelu

Ensinnäkin Onnittelut vielä kerran nimityksestä vuoden pétanqueurheilijaksi!

Urheilutoimittajaliiton Vuoden Urhelija-valiokunta nimesi lajien parhaat urheilijat menneen vuoden saavutusten ja kilpailumenestyksen pohjalta. Keräsit viime vuonna plakkariin 4 SM kultaa ja yhden hopean, joka olisi monelle se peliuran huippuvuosi. Muistelen kuitenkin, että olet yltänyt jopa parempaan saavutukseen jonain vuonna. Pitääkö paikkaansa? Kyllä on tainnut olla parempiakin vuosia, mutta en kyllä muista milloin. Tämäkin oli ihan huippuvuosi.

Miltä tuntuu, kun nimetään lajinsa vuoden parhaimmaksi esim. Varsinais-Suomesta samassa parhaimpien luettelossa on mm. Wilma Murto, yleisurheilu ja Mikko Rantanen, jääkiekko? Vaatimattomana miehenä Seppo toteaa, että ainahan se joku pitää nostaa vuoden menestyksen perusteella ja nyt hänelle näitä kotimaisia mitaleita kertyi muita enemmän. Jos mitali olisi tullu kansainvälisistä kisoista viime vuonna, olisi se varmaan vaikuttanut valintaan ja joku muu nimetty.

Jos mennään sitten ajalle, josta kaikki alkoi. Milloin aloitit pelaamisen ja miksi juuri pétanque? 1980 luvun loppupuolella kesämökillä isä yllytti kokeilemaan. Samana kesänä ei vielä tullut mentyä kisoihin, mutta heti seuraavana vuonna. Ensimmäinen SM-mitali tuli sitten 90-luvun alussa. 

Olet asunut Loimaalla yli 60 vuotta, joten ei ole ihme, että edustat Loimaan Petanquetta. Oletko joskus edustanut muitakin seuroja? Kuusiston Tatun kanssa tuli pelattua jossain vaiheessa paljon ja silloin edustin myös Turun Petanque-seuraa ja PSC Järvenpäätä. Jälkimmäisessä pelasi myös Häkkisen Jallu. Turussa myös Tuomisen Esa.

Sinulla on jo huimat 97 SM-mitalia plakkarissa. Mikä on menestyksesi salaisuus? Olen nuorempana harrastanut pesäpalloa ja lentopalloa. Lajien kautta on varmastikin pallosilmä kehittynyt. Lisäksi menestyäkseen täytyy olla myös vähän voitontahtoa ja tietysti hyvä pelikaverit.

Kun keskustelu siirtyy Sepon parhaimpiin saavutuksiin, Seppo ei halua nostaa mitään erityistä SM mitalia esille vaan sanoo, että kaikki SM-mitalit ovat olleet tärkeitä. Sitten kun asiasta tarkemmin jutellaan, esiin nousee SM-ammunnan Suomen Mestaruus SE-tuloksella 57. Aikaa siitä on kuulemma jotain neljä vuotta ja sen jälkeen Seppo ei ole osallistunut SM-ammuntoihin. Seuraa sivusta, milloin joku ampuu kovemman tuloksen. Kun tiedustelen, onko Seppo ampunut harjoituksissa enemmän kuin 57, vastaus on ei, koska ei harjoittele temppurataa. Sepon harjoitteet ovat enemmänkin pelitilannetyyppisiä. Rakennetaan kentälle tilanne ja ne tilanteet, joissa ammunnat eivät suju, niitä harjoitellaan enemmän.

Peliuraa Sepolla on takana yli 30 vuotta ja mitaleita lähes 100. Mikä motivoi Suomen kaikkien aikojen mitalihirmua vielä jatkamaan? Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä: veteraanien sekaduppelin voitto vielä puuttuu, kaikki muut jo on. Siinä ensi kesänä tavoitetta Turun sekakilpailujen viikonloppuun. Samalla selviää, että ensi kesänä tulee 20 vuotta täyteen, kun Seppo on pelannut Seija Uusitalon kanssa sekaduppeleita. 100 mitalin mahdollisesta tavoitteesta Seppo ei hiiskahda mitään…..

SM-kentiltä siirrymme hetkeksi kansainvälisiin kilpailuihin ja karsintoihin. Tiedustelen, vieläkö Seppo meinaa osallistua kansainvälisten kilpailujen karsintoihin. Kuulemma Bulgariassa vuonna 2019 veteraanien ja miesten EM kisojen viimeisen pelin jälkeen Seppo oli ilmoittanut, että ko. peli oli viimeinen kansainvälisellä tasolla. Vuosia on muutama vierähtänyt ja mieli matkalla muuttunut. Bulgarian kisoista on selkeästi jäänyt hampaankoloon, kun kisoissa joukkueita riivannut vatsatauti vei parhaimmat terät joukkueista. Tänä vuonna miesten MM karsinnat eivät ole Sepon kilpailukalenterissa, mutta ensi vuonna veteraanien EM karsinnat voisi kiinnostaa. Mielenkiintoista nähdä, mikä on lopullinen päätös, kun on ilmoittautumisten aika.

Pétanque on pääosin joukkuelaji ja Seppo on kokeneena pelaajana usein vastuussa joukkueen kokoamisesta. Kiinnostaakin tietää, mitkä tekijät vaikuttavat, kun hän kokoaa joukkuetta esim. SM kisoihin. Tätäkään vastausta ei tarvitse kauaa odotella: henkilökemiat tulee sopia yhteen ja pelityylinkin tulee olla yhteneväinen. Itse hän tykkää hyökkäävästä pelityylistä ja usein ammutaan, vaikka joku muu joukkue jättäisi vastaavassa tilanteessa ampumatta. Jäämme keskustelemaan asiasta pidempäänkin ja yhteisesti toteamme, että on hienoa, että U23 Euroopan Mestari sekä U23 ammunnan pronssimitalisti Antti Pasanen on saanut lajiin uuden kipinän ja on näkyvästi lajissa taasen mukana. Yllättäen Antti pelaa Sepon kanssa myös tänä vuonna samassa joukkueessa.

Siirrymme puheessa ikuisuusasiaan eli lajin kehittymiseen Suomessa ja miten saisimme lajin pariin enemmän pelaajia. Seppo ottaa asiaan Loimaan näkökulman ja kertoo, että valitettavasti harrastajamäärät putoavat Loimaalla joka vuosi, vaikka on yritetty kaikenlaista. Loimaalla vahvoja lajeja ovat lentopallo, koripallo, salibandy, pesäpallo ja jääkiekko. Yhdessä toteamme, että ehkäpä pitäisi keskittyä muista lajeista veteraaneiksi siirtyviin n. 30-40 vuotiaisiin, jotka ovat kuitenkin vielä nuoria petanquisteja, mutta omaavat erinomaisen palloilusilmän. 

Lopuksi Seppo toivottaa vielä kaikille mukavaa petankkivuotta 2024 ja toivoo näkevänsä myös uusia pelaajia kentillä!

Kiitokset Seppo haastatteluista ja Onnea tavoitteen metsästykseen!

Teksti: 

Anu Uusio, tiedottaja

Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y

Kuvat: Raija Sihvonen, Mari Lohman, Arto Brand

8.1.2024 Tiedote

8.1.2024 Vuoden 2023 Pétanqueurheilija

Urheilutoimittajaliiton Vuoden Urhelija-valiokunta on nimennyt lajien parhaat urheilijat menneen vuoden saavutusten ja kilpailumenestyksen pohjalta. Valintaperinne on alkanut jo vuonna 1946 ja tänä vuonna valittiin 82 lajin parhaat. Pétanque on lajina mukana toista vuotta putkeen useamman vuoden tauon jälkeen.

Vuoden Pétanqueurheilijaksi on valittu Seppo Lindman, Loimaan Petanque.

Huikeasti Onnea Seppo!

Sepon menestystä vuodelta 2023

  • Yleisen singelin kultaa
  • Yleisen trippelin kulta Antti Pasasen ja Jyrki Salon kanssa
  • Yleisen SM-sarjan kultaa Antti Pasasen, Jyrki Salon ja Arto Stenbergin kanssa
  • Veteraani duppelin kultaa Petri Lohmanin kanssa
  • Sekatrippelin hopeaa Seija Uusitalon ja Marko Jakosen kanssa

Historiassa Seppo on kotimaan SM-mitalien lukumäärän perusteella Suomen kaikkien aikojen paras pétanqueurheilija vai mitä sanotte huikeasta mitalisaldosta: 

  • Miehissä: 79 mitalia, joista 39 kultaista, 18 hopeista ja 22 pronssista
  • Veteraaneissa: 18 mitalia, joista 9 kultaista, 4 hopeaista ja 5 pronssista
  • Yhteensä: 97 mitalia, joista 48 kultaista, 22 hopeaista ja 27 pronssista

Menestyksekästä uran jatkoa Seppo....jokohan 100 mitalia menee tänä vuonna rikki?