Tiedotteet

Tiedote 28.3.2023

Liittohallitus kokoontui 26.3. sunnuntaina ennen Iittalan kevätliittokokousta.

Lyhyt yhteenveto kokouksen päätöksistä.

Liitto on vastaanottanut ensimmäisen osan OKM:n 25 000€:n tuesta. Toinen osa maksetaan elokuussa. 

Liitto on saanut uuden jäsenseuran Lahdesta; Jalkaranta Petankki ry (erillinen tiedote).

Petankki-Online.fi palvelun tunnukset on luotu 13 seuralle ja palvelun ohjeet on lähetetty pääkäyttäjille. Petri Taipalveden esittely palvelusta kevätliittokokouksessa.

+55 ylimääräiset karsinnat myönnettiin Lahden Mölkky- ja Petanque-hallille, Seura-SM kilpailut Jyväskylän Valolle ja Finnish Veterans Loimaan Petanquelle.

Petanquen lajiohjaajakoulutus (taso I) jatkuu kahdella mentaalivalmennuksella (Zoomilla) 28.3.2023. Sovittiin, että kutsutaan mukaan myös naisten ja miesten vuoden 2023 edustusjoukkueet.

Juniorivalmentajan Mikko Soikkelin ehdotuksesta tänä vuonna junioreja ei lähetetä MM kilpailuihin.

Viestintävaliokunta kertoi alkuvuoden laajasta viestintäpanostuksesta (Facebook mainonta, lehdistötiedotteet, Instagram-tiimi = Nelly Nuutinen, Maiju Vesala-Tuiskula). Panostusta jatketaan lajin näkyvyyden saamiseksi ja kannustetaan myös seuroja aktivoitumaan somessa. Suunnitteilla on lajin PR tapahtuma Yleisen Trippelin yhteyteen SM-viikolle Lahden Satamaan. 

Seuraava liittohallituksen kokous keskiviikkona 26.4.2023 Hämeenlinnassa..

Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n hallituksen puolesta

Tiedottaja

Kuva: Arja Hakala

Tiedote 26.3.2023

Kiitokset Tuhannesti kaikille 26.3. kevätliittokokoukseen osallistuneille! 

Kiitokset myös Kalvolan Iskulle hyvistä järjestelyistä!

Jos tällä kertaa seurastasi ei ollut edustusta kokouksessa, niin pääset vielä täällä tutustumaan materiaaliin

Kokouksen aluksi Jari "Jallu" Niemiselle ojennettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä liikunnan ansioristi sekä kunniakirja Vuoden Taustavoima palkinnosta (kts.aiemmat tiedotteet).

Hallituksen 3 aloitetta hyväksyttiin, vahvistettiin tilinpäätös sekä myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle sekä muille tilivelvollisille.

Kokouksessa esiteltiin myös vuoden 2022 toimintakertomus sekä Taipalveden Petri demosi Petankki-Online.fi tulospalvelua. Jos haluat seurallesi Petankki-Online.fi:n käyttöösi, lähetäthän seurasi palvelun pääkäyttäjän yhteystiedot petanqueliitto@gmail.com niin saatte tunnukset sekä käyttöohjeet palvelun käyttöön. 

Lopuksi liiton tiedottaja esitteli liiton viestintäkanavia sekä rohkaisi kaikkia seuroja aktivoitumaan some-kanavissa

Nähdään livenä kentillä!

Hallituksen puolesta

tiedottaja

Seuran joukkueita: Nice Karanda ja hallisarjan Karanda
Kuva: Jalkaranta Petankki ry
v.2021 uusittu Kankolanpuiston petanquekenttä
Kuva: Jalkaranta Petankki ry

 

Tiedote 22.3.2023

Tervetuloa Suomen Pétanque-Liitto SP-L:n ry:n jäseneksi #150 Jalkaranta Petankki ry!

Jalkaranta Petankki ry on 24.10.1998 perustettu seura, joka on rekisteröity 12.06.2000, kotipaikkana Lahti.

Jalkaranta Petankin jäsenet ovat harrastaneet petanquetta osallistumalla vuodesta 1998 alkaen Lahden Kortteliliigan petanquesarjoihin 2-4 joukkueella. Seurassa on 25 jäsentä.

Vuodesta 2016 lähtien seura on järjestänyt vuosittain Karanda Cup turnauksen Kankolan urheilukentällä.

Seuran harjoituskenttä uusittiin 2020-21 ja se on nyt virallisesti Kankolanpuiston petanquekenttä.

Nähdään pelikentillä!


PS: jos seurasi on kiinnostunut Suomen Pétanque-Liitto SP-L:n jäsenyydestä, lähetä avoin hakemuksesi sähköpostiin liitto@petanque.fi ja liitä hakemukseesi mukaan yhdistyksesi säännöt sekä edellisen vuoden toimintakertomus.

 

Tiedote 28.2.2023 / *lisätty 6.3.2023 

12.1. julkaisimme tiedotteen, jossa kerrottiin Jari "Jallu" Niemisen saaneen Urheilugaalan jakaman Vuoden Taustavoima erikoispalkinnon 30 vuotisesta vaikuttamisesta petanquen parissa.

Reilu kuukausi myöhemmin on hienoa kirjoittaa uusi tiedote uudesta palkinnosta. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt Herra Jari Antero Veikko Niemiselle liikunnan ansiomerkin *Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n hallituksen anomuksesta kategoriassa; Ansioristi.  Kategorioita on neljä ja tämä on toiseksi korkein tunnustus liikunnan saralla. Aiemmin petanquisteista vain Juha Komsille on myönnetty vuonna 2010 liikunnan ansiomerkki; Kultainen ansioristi.

Alla vielä Jari Niemisen ansiot lajin parissa:

 • Espoon Patonkin ja PEESI:n perustajajäsen

 • Pääkaupunkiseudun firmaliigan perustajajäsen

 • Helsinki Pétanquen perustajajäsen

 • Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n puheenjohtajana 9 vuotta

 • Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n hallituksen jäsenenä 24 vuotta (ml.pj vuodet)

 • Kansainvälisen Pétanque-Liiton (F.I.P.J.P) tilintarkastajana 3 vuotta

 • Euroopan Pétanque-Liiton (CEP) tilintarkastajana 2 vuotta

 • Suomen edustusjoukkueiden joukkueenjohtajana ja valmentajana lukuisissa arvokisoissa

 • Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n päätuomari / tuomari lukuisia vuosia

 • Lukuisten Suomen Mestaruuskilpailujen sekä arvokisakarsintojen kilpailujohtaja

 • Lisenssipelaajana Espoon Patonkin ja Peesin lisäksi CDC:ssä sekä Jyväskylän Valossa

Kiitokset ”Jallu” koko Suomen Pétanque yhteisön puolesta vuosien panostuksestasi rakkaaseen lajiimme!

Tiedottaja

 

Tiedote 11.2.2023

Suomen Pétanque-Liitto SP-L:n hallitus myönsi 12.10.2022 kokouksessaan Pétanquen SM -kisaviikon Tyrvää Petanquelle, Sastamalaan.

Viralliset kisasivut on avattu: Tyrvää Petanquen ylläpitämiltä kisasivuilta

Kauniiseen Sastamalaan voit ennakolta tutustua Sastamalan matkailusivustolta

Tervetuloa Pétanquen SM-kisaviikolle 16.-22.7.2023

Yhteistyössä

Tyrvää Petanque ja Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y


 

Tiedote 7.2.2023

Liittohallitus on sunnuntain kokouksessa päättänyt tarjota seurojen käyttöön seuraavat palvelut:

 • Online Tulospalvelu
 • Digilehti Wappukuula

Online Tulospalvelu otettiin liiton kilpailujen käyttöön Iitin Petanquen SM-viikolla ja lokakuun kokouksessa päätettiin sen laajemmasta käyttöönotosta liiton kilpailuissa.

5.2. kokouksessa hallitus päätti tarjota Online Tulospalvelun myös seurojen käyttöön https://petankki-online.fi/ Mitä enemmän kilpailuja on järjestelmässä, sitä paremmin saamme kilpailuista tietoja yhdestä paikasta ja sama järjestelmä toimii näin myös kilpailukalenterina ja tulevaisuudessa myös tilastointialustana.

Hyödynnä NYT mahdollisuus myös mobiilisti toimivaan järjestelmään ja toimi seuraavasti:

Lähetä seurasi Online Tulospalvelun pääkäyttäjän nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero petanqueliitto@gmail.com

Olemme pääkäyttäjään yhteydessä ja neuvomme, miten järjestelmää käytetään. Teemme toki tarvittaessa myös helpot käyttöohjeet. Tavoitteena saada ensimmäiset seurojen kilpailut järjestelmään jo maaliskuussa 2023.

Digilehti Wappukuula 1.5.2023

Vuosittain ilmestyvän Petanque-lehden lisäksi haluamme tarjota uutta digilehteä myös seurojen asioiden mainostamiseen ja tarinoiden kertomiseen. Sini Miettinen on luvannut tehdä meille ensimmäisen version vapuksi ja lehdestähän tulee juuri niin hyvä kuin saamme sinne sisältöä.

Eli jos sinulla on materiaalia, jota haluat julkaista lehdessä, lähetä se rohkeasti Sinille 10.4.2023 mennessä sini.miettinen@mikua.fi tai jos kysyttävää, voit toki myös soitella 040 933 3751. HUOM! Materiaalisi ei tarvitse olla viimeistelty, joten rohkeasti yhteyttä Siniin ja tehdään ensimmäisestä Wappukuulasta vuosittain ilmestyvä liiton ja seurojen yhteinen digilehti.

Liittohallituksen puolesta

tiedottaja

 

Tiedote 6.2.2023

Liittohallitus piti 5.2. sunnuntaina Hämeenlinnassa 4,5 tuntisen marathon kokouksen.

Sovimme, että jatkamme näitä liittohallituksen kokouksen jälkeisten tiedotteiden julkaisua hieman laajempana ja samalla lopetamme käytännön julkaista hallituksen pitkä pöytäkirja. Kevät- ja syysliittokokouksen pöytäkirjat ja materiaalit tietysti julkaistaan.

Helmikuussa ilmestyvän Petanque-Lehden lisäksi julkaistaan 1.5. digilehtimuotinen Wappukuula, johon tulee myös seurojen omaa materiaalia julkaistavaksi.

Muistutuksena, että seurojen tulee olla maksanut liiton jäsenmaksun ennen kuin voi maksaa jäsenistönsä lisenssejä.

Vuoden 2023 aluetoimintasuunnitelman toimittivat määräaikaan mennessä Kymi-Saimaa ja Länsi.

Jatketaan myös käytäntöä, että liiton kilpailuista julkaistaan palautekysely, mutta tällä kertaa vastata voit myös paperisena kilpailupäivän aikana. Viime syksyn Masters ja Veterans kisojen palautteista otimme opiksi ja päätimme palauttaa Masters kisat alkuperäiselle paikalleen tammi-helmikuulle. Vuoden 2023 Veterans tulee uudelleen hakuun ja Masters 2024 muiden vuoden 2024 kilpailujen yhteydessä.

Online Tulospalvelu on saanut paljon kiitosta, joten liittohallitus päätti, että liitto tarjoaa Online Tulospalvelu-alustan myös seurojen käyttöön. Lisätietoja lähiaikoina täällä sekä seurojen yhteyshenkilöille sähköpostitse.

Keskusteltiin myös Petanquen lajiohjaajakoulutuksen (taso I) lauantaisesta onnistuneesta koulutuspäivästä (erillinen tiedote alla) sekä U23/juniorien toimintasuunnitelmista. Molemmista lisätietoa myöhemmin.

Seuraava liittohallituksen kokous ennen kevätliittokokousta 26.3.2023 Iittalan Iskuasemalla.

Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n hallituksen puolesta

Liiton tiedottaja

Tulevat lajiohjaajat Pasilassa
Kuva: Kati Nieminen

Tiedote 29.1.2023

Lauantaina 28.1. jatkui Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n järjestämä Petanquen lajiohjaajakoulutus taso I. Paikkana oli tällä kertaa Helsinki Pétanquen, Pasilan halli. Kyseessä oli koulutuspaketin toinen lähiopetuspäivä ja aiheena taktiikka ja joukkuepelaaminen. Takana oli jo kaksi LiiKun etäkoulutuspäivää syyskuussa ja Hämeenlinnan Pullerilla pidetty tekniikan lähipäivä lokakuussa.

Lajiohjaajakoulutuksen tavoitteena on saada seuroihin henkilö tai henkilöitä vastaamaan seuroissaan uudempiin pelaajien luotsaamisesta lajin pariin ja opastaa tarpeen mukaan kaiken tasoisia pelaajia lajiin liityvissä tekniikoissa, taktiikoissa, harjoittelussa ym.

19 innokasta oppilasta useista eri seuroista sai oppia ja näkemystä Suomi petanquen kokeneilta moniosaajilta. Henri ”Henkka” Palmqvist ja Arto ”Aatu” Stenberg pitivät antoisan 5 tunnin setin, jossa oli hyvää muistutusta ja tietoa oleellisista asioista liittyen hyvän joukkueen ominaisuuksiin, roolituksiin, pelitaktisiin tilanteisiin, pienten yksityiskohtien merkityksestä kokonaisuudessa sekä henkisen vahvuuden ja keskittymisen merkityksestä.

Taktisen puolen ongelmia ratkottiin demonstroimalla kuvitteellisia tilanteita. Niitä ryhmätyönä ratkottaessa huomasi nopeasti kuinka monta erilaista näkemystä samaan tilanteeseen eri pelaajilla voi olla. Eniten näytti vaikuttavan aina vastausvuorossa olevan pelaajan oma rooli ja osaamisalue pelaajana.

Kurssilaisten puolesta Iso kiitos kouluttajille Aatu ja Henkka sekä liitolle järjestelyistä ja mahdollisuudesta päästä mukaan. Nyt vaan viemään oppia ja asennetta omiin seuroihin.

Lisää kuvia täältä

Tuleva lajiohjaaja ja viestintävaliokunnan jäsen

Risto Tuiskula

 

 

Tiedote 20.1.2023

Urheilutoimittajain Liitto valitsee vuosittain Lajien parhaat urheilijat. Tänä vuonna lajinsa paras nimettiin 81 lajissa ja vuonna 2022 lajilistalle valittiin myös petanque.

Petanquen parhaaksi urheilijaksi valittiin Mikko ”Mixa” Lehti, Riemukaari (Kärkölä).

https://urheilutoimittajat.fi/lajien-parhaat-urheilijat-2022-on-valittu/

Antti Hanhisuanto on haastatellut Vuoden Petanque-urheilijaa Urheilugaalan aamuna Pasilassa, Helsinki Petanquen hallilla Helsinki Petanque ry (hpet.fi)

Tuhannet Kiitokset Mixalle ja Antille haastattelusta ja videosta!

Nautinnollisia katseluhetkiä kaikille!

Vuoden 2022 petanque-urheilija haastattelu. - YouTube


 

 

Tiedote 12.1.2023

Urheilugaala järjestetään 16. kerran ja sen tavoitteena on nostaa suomalaisen urheilun ja liikunnan arvostusta sekä tehdä näkyväksi urheilijoiden, taustavoimien ja fanien arvo ja merkityksellisyys.

Urheilugaala jakaa tänä vuonna lajeittain myös Vuoden Taustavoima erikoispalkinnot. Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y on valinnut lajimme Vuoden Taustavoimaksi 30 vuotta pétanquen parissa lukuisissa rooleissa vaikuttaneen Jari ”Jallu” Niemisen.

”Jallun” erilaisia rooleja lajin parissa:

 • Espoon Patonkin ja PEESI:n perustajajäsen

 • Pääkaupunkiseudun firmaliigan perustajajäsen

 • Helsinki Pétanquen perustajajäsen

 • Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n puheenjohtajana 9 vuotta

 • Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n hallituksen jäsenenä 24 vuotta (ml.pj vuodet)

 • Kansainvälisen Pétanque-Liiton (F.I.P.J.P) tilintarkastajana 3 vuotta

 • Euroopan Pétanque-Liiton (CEP) tilintarkastajana 2 vuotta

 • Suomen edustusjoukkueiden joukkueenjohtajana ja valmentajana lukuisissa arvokisoissa

 • Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y:n päätuomari / tuomari lukuisia vuosia

 • Lukuisten Suomen Mestaruuskilpailujen sekä arvokisakarsintojen kilpailujohtaja

 • Lisenssipelaajana Espoon Patonkin ja Peesin lisäksi CDC:ssä sekä Jyväskylän Valossa

Kiitokset ”Jallu” koko Suomen Pétanque yhteisön puolesta vuosien panostuksestasi rakkaaseen lajiimme!

Viestintävaliokunta


 

Pasilan valmennuspäivä 03/2022
Kuva Antti Lehtonen

 

Tiedote 10.1.2023

Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y järjestää Kouvolan Elementit Arenalla junioreille sekä U23:lle valmennuspäivän.

Valmennuspäivä on kaikille v.2001 tai sen jälkeen syntyneille avoin ja maksuton tapahtuma.

Valmennuspäivän aikana käydään läpi perusheittoja sekä annetaan henkilökohtaista ohjausta.

Valmentajina toimivat pitkän lajikokemuksen omaavat Samuli Kankkunen sekä Mikko ”Sutta” Soikkeli.

Aika: 29.1.2023 sunnuntaina klo 10.00-15.00

Paikka: Elementit Arena, Somerotie 3, Kouvola https://kouvolanurheilupetanque.sporttisaitti.com/

Tilaisuudessa tarjotaan keittolounas.

Valmennuspäivään toivotaan etukäteisilmoittautumista ruokailun takia.

Lisätietoja ja etukäteisilmoittautumiset Mikko Soikkeli sutta@iki.fi

TERVETULOA!

Valmennusvaliokunta

YS SM Kultaa, Iitti
Kuva Raija Sihvonen
MM Karlslunde valmistautumisleiri Pasilassa
Kuva Anu Uusio

 

Tiedote 9.1.2023

Urheilutoimittajain Liitto valitsee vuosittain Lajien parhaat urheilijat. Tänä vuonna lajinsa paras nimettiin 81 lajissa ja vuonna 2022 lajilistalle valittiin myös petanque.

Petanquen parhaaksi urheilijaksi valittiin Mikko ”Mixa” Lehti, Riemukaari (Kärkölä).

https://urheilutoimittajat.fi/lajien-parhaat-urheilijat-2022-on-valittu/

Mikon saavutuksia vuodelta 2022:

 • MM MD 5. Karlslunde, Tanska yhdessä Thomas Foussierin kanssa

 • SM SD 1. Monilajien SM-viikko, Salo, yhdessä Salla Kalliosalon kanssa

 • SM ST 3. Salo, yhdessä Mari Lohmanin ja Jimi Lohmanin kanssa

 • SM YS, 1. Iitti

 • SM YT, 5. Iitti, yhdessä Thomas Foussierin ja Marko Jakosen kanssa

 • Yleinen SM-Sarja 2. Eura, Riemukaari Kärkölä

 • HPET International / Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y.:n 40-vuotisjuhlakilpailu, Helsinki 2. yhdessä Thomas Foussierin ja Tuukka Ylösen kanssa

Lisäksi Mikon lähiaikojen saavutuksiin kuuluu historiallinen Miesten MM Trippelin pronssi Santa Susannasta, Espanjasta marraskuulta 2021 yhdessä Marko Jakosen, Olli Sinnemaan ja Tuukka Ylösen kanssa (valmentaja Jari Eronen, joukkueenjohtaja Jari Nieminen).

Huikeesti Onnea Mikko ja Menestystä myös vuodelle 2023!

Viestintävaliokunta

PS: Mikon heittotyylinäyte Pasilan valmistautumisleiriltä MM Karlslundeen

 


 

Facebook-sivun näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.